WordPress

Använda WordPress för att bygga en webbplats

Om du vill bygga en webbplats är WordPress ett bra alternativ. Det är gratis att använda och ger en hel del funktionalitet. Du behöver dock en hostingleverantör från tredje part för att göra din webbplats tillgänglig online.

WordPress grundades 2003 av Matt Mullenweg, en högskolestudent vid den tiden. Han var fotograf och hade använt den dinosauriska bloggprogramvaran b2/cafelog med öppen källkod för att dela sina foton med världen. När han inte kunde anpassa b2/cafelog efter eget tycke bestämde han sig för att dela upp projektet och skapa WordPress. Att skapa och publicera innehåll är en av de viktigaste aspekterna av en webbplats. Med WordPress kan du enkelt skapa och publicera blogginlägg (artiklar) som kan delas via sociala medier och e-post för att generera trafik. WordPress har också en sidmallsfunktion som gör att du kan skapa och tillämpa mallar på sidor på din webbplats.

Konstnärer, fotografer, musiker och författare använder ofta WordPress för att skapa en portfölj online. De kan hitta ett brett utbud av portföljteman i det officiella WordPress-arkivet och hos tredje part, inklusive alternativ med fullskärmsbilder som är perfekta för att visa upp deras arbete i bästa ljus.

WordPress har en enorm gemenskap av utvecklare och användare som ständigt förbättrar och utökar dess kapacitet. WordPress är en programvara med öppen källkod, vilket innebär att den inte ägs av en enda enhet och att hundratals människor samarbetar för att hålla den framåt. Det finns ett antal plugins tillgängliga för att utöka WordPress funktionalitet, från att stärka säkerheten till att lägga till livechatt och förvandla WordPress sidredigerare till ett dra-och-släpp-verktyg.

Så här bygger du en WordPress-webbplats

WordPress är en kraftfull webbplatsplattform som används för att skapa alla typer av webbplatser. Den är skalbar, relativt enkel att använda (jämfört med handkodning) och har en massiv, aktiv användargrupp. Detta gör det till ett utmärkt val för både nybörjare och erfarna webbutvecklare. Du kan använda WordPress för att bygga en blogg, visa upp ditt arbete med en onlineportfölj eller lansera en fullfjädrad företagswebbplats. Det är också ett populärt val för ideella organisationer, kyrkor och välgörenhetsorganisationer tack vare dess flexibla funktionalitet, platta inlärningskurva och inbyggda stöd för donationsplugins.

En WordPress-webbplats kan vara en statisk webbsida, ett inlägg eller en artikel, eller till och med en hel katalog med sidor och inlägg som besökare kan navigera igenom för att hitta vad de letar efter på din webbplats. WordPress erbjuder också verktyg för att formatera ditt innehåll så att det är lätt att läsa och förblir intressant för användarna. När du bygger en WordPress-webbplats kan du lägga till och redigera sidor från den vertikala menyn till vänster i din instrumentpanel. Du kan också välja att skapa en sida med hjälp av ett av de många sidbyggarplugin som finns tillgängliga för WordPress, till exempel Elementor eller Divi.

Därefter kan du publicera ditt inlägg genom att klicka på knappen Lägg till nytt i det övre högra hörnet på skärmen. Om du vill kan du lägga till en bild i ditt inlägg och ge inlägget en titel och beskrivning och sedan klicka på Publicera. Du kan också välja författare till inlägget (som automatiskt kommer att vara du om du inte anger en annan registrerad användare) och aktivera kommentarer på ditt inlägg.

Fördelarna med att använda WordPress för din blogg

  1. WordPress används ofta för bloggar och låter användare skapa bloggar utan att behöva koda.
  2. Det är mycket intuitivt och erbjuder en mängd funktioner som gör det enkelt att använda, även för nybörjare.
  3. Det är programvara med öppen källkod och förbättras ständigt av ett stort community.
  4. Utvecklarna och medarbetarna gör programvaran tillgänglig gratis, utan dolda fångster.

Hur man väljer WordPress-mallar

WordPressmallarna är de filer som styr layout och innehåll på din webbplats. Varje mall har sin egen unika uppsättning funktioner som används för att bestämma hur din webbplats ser ut. Mallar är en grundläggande del av alla webbplatser, och rätt tema kan göra eller bryta din online-närvaro. Innan du väljer en mall måste du bestämma dig för om du vill ha ett multifunktionellt tema eller ett nischspecifikt. Ett mångsidigt tema kan skräddarsys för ett brett spektrum av branscher och behov, medan ett nischtema är mer fokuserat på en viss typ av design eller funktionalitet.

När du har bestämt dig för ett tema är nästa steg att ta reda på vilken funktionalitet du vill ha. Temat du väljer bör innehålla funktioner som en responsiv layout, en live customizer och stöd för populära plugins. Det bör också vara utformat för att se bra ut på både stationära och mobila enheter.

En bra wordpress-mall bör också vara lätt att redigera, och det finns många olika redigeringsalternativ. Du kan till exempel använda den inbyggda visuella sidbyggaren i WordPress för att skapa anpassade designer eller ett tredjepartsverktyg med mer avancerade funktioner.

En av de mest populära wordpress-mallarna är Divi, som har över 60 färdiga designskins och demolayouter som hjälper dig att komma igång. Den innehåller också en dra-och-släpp-byggare för att enkelt redigera bilder, text och mer. Det är den perfekta lösningen för nybörjare som inte har erfarenhet av kodning.