WordPress

En nybörjarguide för att bygga en webbplats

WordPress är ett innehållshanteringssystem med öppen källkod som driver mer än 43 % av alla webbplatser (data) på internet. Det är ett populärt verktyg för personer utan kodningserfarenhet för att bygga bloggar, men det kan också användas för att skapa professionella portföljwebbplatser, e-handelsbutiker, mobilapplikationer och till och med medlemssidor.

WordPress gör det enkelt att lägga till rich media på din webbplats genom plugins, som är små program som utför en specifik uppgift. Det finns till exempel plugins som lägger till ett fotogalleri på din webbplats eller låter dig skapa och hantera evenemangskalendrar. Det finns gott om andra plugins som kan göra din webbplats mer kraftfull, inklusive säkerhetsverktyg som skyddar mot hackningsförsök och prestandaoptimeringsverktyg som hjälper till att förbättra sidladdningstiderna. Du hittar en lista över alla tillgängliga plugins via fliken ”Plugins” i webbplatsmenyn.

Inlägg och sidor är de två huvudtyperna av innehåll i WordPress. Inlägg är vanligtvis nyheter och informationsartiklar med ett publiceringsdatum, medan sidor är mer ”evergreen” innehåll som inte har ett publiceringsdatum. Inlägg dyker upp i RSS-nyhetsflöden och visas i kronologisk ordning, medan sidor inte gör det.

En WordPress-webbplats är lätt skalbar och anpassningsbar, vilket gör den till ett utmärkt alternativ för småföretag, ideella organisationer och organisationer i alla storlekar. Sony Music använder till exempel en WordPress-webbplats för att visa upp sina artister och marknadsföra evenemang. De använder sig av en djärv design och en ”sticky” navigeringsmeny som förblir synlig medan besökarna scrollar genom webbplatsen.

Vad du ska leta efter hos en värdtjänstleverantör

När det gäller hosting för wordpress vill du vara säker på att din webbplats är i goda händer. Det är en stor sak när något går fel, och det är viktigt att den värd du väljer känner till WordPress väl och snabbt kan diagnostisera problem. Leta efter ett företag som erbjuder en mängd olika supportmetoder, inklusive e-post, telefon och livechatt. Ett bra företag kommer också att ha ett online-hjälpcenter med artiklar och videor för vanliga problem.

Många av de bästa hostingleverantörerna för wordpress erbjuder ett dedikerat serveralternativ, vilket gör att du kan få ut mer prestanda från din webbplats. Detta innebär vanligtvis att färre webbplatser delar på samma resurser, vilket leder till snabbare laddningstider för dina besökare. Det kan dock kosta mer att hosta en WordPress-webbplats med en dedikerad server – särskilt om du behöver högpresterande infrastruktur för en e-handelswebbplats eller nyhetspublikation.

Vissa hostar går ett steg längre och hanterar aktivt din webbplats för hastighet, prestanda och säkerhet. Detta görs normalt genom att ha ett team av experter till hands för att felsöka problem, optimera webbplatsen och vidta proaktiva åtgärder för att hålla din webbplats igång smidigt. Detta ökar i allmänhet kostnaden för hosting men det kan vara ett stort värde för vissa företag.

Sök efter ett webbhotell som har högutbildad kundsupportpersonal som brinner för WordPress. Du vill undvika att behöva ringa en generisk supportlinje och bli kopplad till en okvalificerad operatör som läser från ett manus, vilket inte är ovanligt med billigare hostingleverantörer. De bästa värdarna kommer tydligt att lista vilken typ av ingenjörer som bemannar deras supportlinjer så att du kan fatta ett välgrundat beslut innan du köper.